Műszer

„Mindent megvalósítunk” – Az Evolvens-sztori

 

„Amire nagyon büszke vagyok, hogy legtöbbször sikerrel vesszük azokat az akadályokat, amiket az élet és a fejlesztések elénk gördítenek. Azt tartom nagyon fontosnak, hogy mi egy kísérletező, fejlesztő cég vagyunk, mindig hozunk egy döntést, hogy merre menjünk, aztán meglátjuk, hogy mi lesz belőle.”

Epedve vártam, hogy ezt az írást nyilvánossá tehessem.

A műszer-rovat kapott már néhány nem túl rövid, de talán elég informatív szösszenetet. Megtudhattátok, hogyan jutottunk el az idő felfogásától a mechanikus órákig, majd pedig azt, hogy Seiko kapitány hogyan tolta másodvonalba az európai automata ketyegőket. Végül pedig rávilágítottam, hogyan találkozik ez a téma a motorsporttal.

Ami viszont most történik, az nem kevesebb, mint a blog rovatának megkoronázása.

„A karórák fejlesztése körülbelül 2011-től indult, ami egy elég lassú folyamat volt. Talán 3 évvel később, 2014-ben készült el az első olyan modell, ami működött, így ez egy nagy mérföldkő volt az Evolvens történetében, hiszen itt realizálódott, hogy ezt itthon meg lehet valósítani.”

Evolvens.

2020-ig ha ezt a szót hallottam, csak és kizárólag bizonyos fogaskerekek kapcsolata jutott eszembe, ill. azok pontjainak legördülése. Nem mennék bele nagyon mélyen, ennyire nem volt élvezetes az evolvens-szerkesztés, de egy ilyen görbéről rakok be képet a tisztesség kedvéért.

Tavaly azonban ehhez a szóhoz befurakodott egy új jelentés is a személyes szótáramba.

Ráakadtam egy olyan magyar vállalkozásra, akik – többek között – óragyártásra vetemedtek ezzel a névvel.

„Az Evolvens, mint szó már régen a fejemben volt, szerettem volna felhasználni, és talán az órákhoz – amikben ugye nagyon sok fogaskerék és mechanikai elem működik – állt a legközelebb. Tetszett, hogy benne van a ‘Evolv’ szó, tetszett, hogy angolul jól cseng, de mégis egy magyar kifejezésről van szó.”

Kissé kétkedve olvastam el egy interjút Mezei Istvánnal, akinek a fejéből ez az egész kipattant (az idézőjeles gondolatok tőle származnak). Nos, szkepticizmusért nem kell a szomszédba mennem, a sztereotípiákat viszont megvetem, így rászántam néhány órát, hogy felfedjem a vállalkozást szerény lényem előtt.

 

A felismerés

Elsőként a logóra lettem figyelmes. Ez a saját hülyeségem, szeretem a jól eltalált cégéreket. „Az első weboldal terveknél 3 fő elemet szerettem volna bemutatni az órák felépítésében, mechanikájában. Ez a 3 fő elem grafikailag három csíkot ábrázoló kiadvány volt. Egyszerűen csak megtetszett, könnyen definiálható, könnyen megjegyezhető ábra.”

Ahogy egyre mélyebbre merültem az anyagokban, úgy lett egyre érdekesebb a márka. A weboldalukon turkálva aztán az érdeklődés fokozott tempóban csapott át lelkesedésbe. Kezdett kialakulni bennem a felismerés, hogy ezt a céget tényleg érdemes magyar óragyártóként emlegetni.

Nagyon finom ízléssel megalkotott kollekciók, kitűnő anyaghasználat, igényes csomagolás; azonnal lerí a márka minden egyes rezdüléséről, hogy nem egy év alatt akarják visszahozni a befektetett pénzt/időt/energiát, mint oly sok magyar vállalkozás.

Akárhogy kerestem, távolról nem találtam fogást rajtuk. Ekkor már a blog létezett, és azt is tudtam, hogy hosszabb távon bele fogom csempészni az órákat. Elhatároztam, hogy fel fogom keresni őket azzal a céllal, hogy behatóbban tanulmányozzam az óráikat és velük építísem fel ezt a rovatot.

 

Az emberek a számlap mögött

Idén januárban jutottam el addig, hogy írásban meg is kerestem őket a fenti szándékommal. Ezt az egészet egy kölcsönösen építő jellegű együttműködésnek szántam, hiszen a magyar emberek jelentős része a mai napig nem tudja, hogy ez a márka létezik – mint ahogy a Racseblog sem épp a legismertebb tartalomszolgáltató.

István és csapata legalább annyira korrekt a való életben, mint a termékük: azonnal egyenrangú félként kezeltek, mintha őket érte volna a nagyobb megtiszteltetés; nem győztem csodálkozni a hozzáállásukon. És hogy megfejeljem a történetet, még nekik is tetszett, amit én csinálok.

Így aztán ebben a cikkben már kijelenthetem, hogy az Evolvens támogatóként jelen lesz az oldalon, és a jövőben gyakran olvashattok majd a produktumaikról, fejlődésükről.

A cég jelenleg hat ember foglalkoztat. „Természetesen nem mindenki a karóra területén tevékenykedik, foglalkozunk egyéb termékfejlesztéssel, bútorépítéssel, fémszerkezeteknek a gyártásával. Foglalkoztunk korábban hidraulikus rendszerekkel, kamerastabilizátorok fejlesztésével is” – tette hozzá István.

 

A nagy dobás

Feltehetnéd a kérdést, mitől vagyok ennyire lelkes. Nos, az egy szép dolog, hogy magyarok és magyar székhellyel gyakorlatilag magyar órákat gyártanak – szép, de közel sem minden. Ami az én fantáziámat mozgatja, azok az egyedi ötletek, amiket bevetnek a termékeiknél.

Példának okáért érdemes egy pillantást vetni a marha jól kinéző óratartó állványukra, az saját tervezésű maszk-kínálatukra, vagy a rengeteg formában kapható, külön is megvásárolható szíjakra.

De messze a legnagyobb truváj, amitől hátast dobtam, az az óraszerkesztő.

Ennek a cégnek ugyanis nem az a fő profilja, hogy a saját elképzelése szerint elkészít egy órát, megmutatja neked, aztán ha kell, megveszed; itt te konfigurálhatod az órádat tetszés szerint. A cikk írásakor nem egész 41 és fél millió különböző variánst (!) állíthatsz magadnak össze.

Eldöntheted a tokozás méretét, a színét szinte mindennek, a mutatók alakját, a lünetta dizájnját, néhol a felhasznált anyagokat is – tehát gyakorlatilag mindent. Ide kattints, ha meg akarod tekinteni az óraszerkesztőt.

„Az óraszerkesztő ötlete egy folyamatnak a része volt” – folytatta István.Azt kell mondanom, hogy tulajdonképpen eddig is ezt csináltuk. Amikor bejött hozzánk egy ügyfél, akkor egyedileg készítettünk el bármilyen órát számára. Lényegében az óraszerkesztő online verziójának a fejlesztésével nem csináltunk mást, csak az opcióból, amit eddig is ügyfeleink részére kínáltunk vásárlás gyanánt, csináltunk egy applikációt. Azt gondolom, hogy ez egy olyan igény volt, amit nem megteremteni kellett, hanem felismerni. Az emberek szeretik az egyedi dolgokat, szeretik ha kicsit jobban foglalkoznak vele, ha megvan a választási lehetősége, ha személyre tudja szabni azt, amit vásárol.”

Mélységesen egyetértek.

 

A termék

Előre jelzem, nincs a tulajdonomban Evolvens karóra (ezzel Istvánnak el is dobtam az enyhén rejtett, szuggesztív utalásomat), de volt szerencsém személyesen is találkozni néhány produktummal.  Mindegyik kellemes benyomást tett rám, mind stílusában, mind az anyaghasználatban.

A szerkezet alapja persze nem saját, ehhez azért még nem elég nagy a cég. „Alapvetően Japán szerkezetet használunk. Ezeknél a szerkezeteknél leginkább a rotort módosítjuk, illetve egyes modelleknél a mutatótengely kerül módosításra, mert azoknak a mutatóknak, amiket mi használunk, kicsit több helyre van szüksége.”

Ezen kívül gyakorlatilag minden saját munka, kézi összeszereléssel.

Persze itt aligha fognak megállni. „Az értékesítésből és a kommunikációból egyértelműen az látszik, hogy el kell indulunk fölfelé, egy kicsit magasabb kategóriába. Ami most ettől függetlenül az elsődleges feladat, az az, hogy egy női kollekciót fogunk elindítani, ami ugyanígy szerkeszthető lesz. Ezzel kapcsolatban már vannak olyan partnereink, akik az új női óra kommunikációjában részt vesznek. Utána várhatóan egy elegánsabb, öltönyóra jellegű férfikaróra fejlesztés fog következni, és reményeim szerint a jövőben elindulhatunk esetleg egy svájci szerkezetes, kicsit magasabb prémium kategória felé.”

Tény, a weboldalukon elég kevés karórát találsz hat számjegy alatt. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezek a termékek nem a sorozatgyártott kvarcok ellenfelei. Ráadásul ezt a testreszabhatóságot kevesen tudják. A minap találtam meg a Timex órakonfigurátorát, ami minden fronton elmarad az Evolvensétől. Gyakorlatilag csak a gravírozás és a többféle szíj az egyetlen, amit náluk eldönthet a vevő.

 

Miért?

Felvetődhet benned a kérdés, hogy miért nem egy széles körben ismert, patinás vállalkozást kerestem meg, és egyáltalán miért ölök ennyi energiát az órás rovatba.

Nos, ha az első kérdésre még nem adtam egyértelmű választ, akkor ide leírom röviden: szimpátia. Ezek az emberek a tudásuk révén szeretnének érvényesülni a világban, tetszenek az ötleteik, és meg tudnak nyilvánulni emberi módon. Nem is hinnéd, hogy ez milyen kicsiny halmaz a bolygón. A cég ars poeticáját hűen tükrözi István válasza arra a kérdésemre, hogy mit tartalmaz a 3 év garancia, amit az oldalon hirdetnek: „Ahogyan az óránknak az összerakását, a fejlesztését és az ügyfélkommunikációt látom – mivel egy hazai fejlesztésről van szó -, soha nem szoktam azt mondani, hogy akkor most ez kész van. Szokták mondani, hogy nincs kész mű, csak befejezett. Azt gondolom, hogy ebből következik, hogy a garanciát nagyon rugalmasan kezeljük. Általában 3 évet mondunk, és ez tulajdonképpen mindenre vonatkozik. Nem is tehetjük meg azt, hogy ne így álljunk hozzá egy ilyen kis piachoz, és egy ilyen kis cég arculatába nem hiszem, hogy belefér az, hogy ne rugalmasan kezeljük.”

Még be is segítenék néhány projektjükbe, ha valamiért pont rám lenne igényük (ezket az utalásokat kiemelhettem volna egy másik színnel…).

Ennek a cégnek léteznie kell, és a blog ott lesz mellettük a jövőben. Mi több, reményeim szerint rendszeres hírközlő, tesztelő felülete lesz az Evolvensnek. Ha az együttműködés népszerű lesz, biztosan nem marad el az olvasók jutalma sem.

 

A weboldulkat itt érheted el. Megköszönném, ha felkeresnéd a Facebook és Instagram oldalukat is, és ha már ott vagy, érdeklődés ellenében kövesd is be őket, hogy népesedjen a táboruk. Hátha te vagy az az ember, aki pont egy ilyen órára vágyott.

Érdekelne, mit szóltok a kooperációhoz, és hogy milyen tartalmakat szeretnétek látni ebben a rovatban. Ne spóroljatok a karakterekkel a komment szekcióban.

 

Knightwish

Alapító, CEO, járműrajongó, wannabe firkász.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb