WEC

Három futamon három győztes a WEC-ben – és még csak most jön Le Mans!

Tizennyolc hypercarral és tizennyolc GT3-as versenyautóval a mezőnyben rajtolt el a World Endurance Championship 2024-es szezonja. Az aranykor – bizton állíthatjuk – beköszöntött, és a győzelmekért való küzdelem izgalmasabb, mint az utóbbi években bármikor. Nekünk pedig csak élveznünk kell! Hiszen most jön az év fénypontja.

Itt az aranykor

A szezon Katarban, a luszaili versenypályán rajtolt el, és máris jött az első meglepetés, ugyanis a tavalyi évet – Le Mans kivételével – végigdomináló Toyoták nagyon szenvedtek, és csak az ötödik, valamint nyolcadik helyen zártak. Máris borultak a várt erőviszonyok…

A várakozásoknak megfelelően parádésan indult az endurance-világbajnokság (WEC) jelenlegi idénye, így kijelenthető, hogy fantasztikusak az előjelek a csúcseseményre, a Le Mans-i 24 órás versenyre.

A 2024-es szezonra ugyan kikerült a mezőnyből az LMP2-es kategória – igaz, Le Mansba azért visszatérnek majd – a Hypercaroknál viszont héttel, a GT-kategóriában pedig – amely időközben GTE-ről GT3-as szabályrendszerre váltott –, hattal több autó versenyez, mint 2023-ban.

A 24 óráson pedig még ennél is többen lesznek, hiszen a csak ide „beugró” tizenhat LMP2-es versenygép mellett plusz három Hypercar és öt GT-autó érkezik még. Összesen tehát hatvanketten állnak rajthoz a legendás megmérettetésen.

Tavalyhoz képest a gyártók száma is növekedett, hiszen idén lépett be az Alpine, az Isotta Fraschini, a BMW, a Lamborghini illetve a GT3-asokhoz – az utóbbi két említett márka mellett – privát csapatok színeiben csatlakoztak a McLaren, a Ford és a Lexus modelljei is.

Minden adott volt tehát egy színes-szagos és izgalmas idénykezdethez, és nem is lehet szavunk az eddig látottakra.

Hypercar-kategória

A szezon Katarban, a luszaili versenypályán rajtolt el, és máris jött az első meglepetés, ugyanis a tavalyi évet – Le Mans kivételével – végigdomináló Toyoták nagyon szenvedtek, és csak az ötödik, valamint nyolcadik helyen zártak. Máris borultak a várt erőviszonyok…

Annál jobban mentek viszont a Porschék, a két gyári alakulat az első és a harmadik helyen zárt (6-os és 5-ös sorrendben), közöttük pedig a Hertz Team Jota 12-es Porschéja végzett. Igaz, egy kis szerencse is kellett a kisajátított dobogóhoz, hiszen a 93-as Peugeot a 335 körös verseny 332. körében adta meg magát, méghozzá a második helyről. Az ok triviális volt: kifogyott a benzin.

Imolában aztán a Ferrari hozhatott volna tükörsima 1-3-at hazai pályán, ha a leszakadó eső során hamarabb kijönnek esőgumikért. A két gyári, és az AF Corse versenyautóját egyaránt „kinthagyták” slickeken, és amikor belátták, hogy ez így nem lesz jó, már késő volt…

A 7-es Toyota köszönte szépen, és élt a kínálkozó lehetőséggel. Kobajasi Kamuiék behúzták a győzelmet, de a végén azért a 6-os Porschéban ülő Kévin Estre igencsak megizzasztotta a japánt. Ők lettek a másodikak, az 5-ös testvérautó pedig megint harmadik lett.

Spában aztán szintén volt ám kavalkád, a verseny elején Julien Andlauer Proton Porschéje ment kiváló tempót és  egy ideig az élen is állt, de aztán a két gyári Ferrari állt az élre, amelyek ezúttal is szerencsétlenül jártak, de önhibájukon (és a csapat hibáján) kívül. Earl Bamber óriásit bukott a Cadillackel – a 31-es BMW-t lökte ki – a megsérült korlátokat pedig majdnem két óráig szerelni kellett.

A versenyre kiírt hat óra hátralevő része a piros zászló alatt le is pergett, de a versenyirányítás úgy döntött, hogy nem fújják le a futamot, hanem a megmaradt körülbelül egy és háromnegyed órát hozzáadják a versenytávhoz. A probléma ott volt, hogy a két Ferrari energiaszintje ekkor alig pár kört bírt volna ki, így az újraindítás után azonnal vissza kellett jönniük a boxba.

Ők tehát megint rosszul, két Porsche (ezúttal a 12-es Hertz Team Jota és a 6-os gyári) viszont megint jól járt, őket az első két helyen intette le a kockás zászló. Az 50-es Ferrari egy harmadik helyet tudott menteni magának.

GT-kategória

A Porsche egyelőre a GT-seknél is remekül áll, hiszen a 92-es Manthey PureRxcing (igen, tényleg x-szel írják) mindhárom versenyen dobogóra állt (első, harmadik, majd második hely), a 91-es Manthey EMA  pedig behúzta a Spa-i 6 órást. Imolában a 31-es WRT BMW nyert, és idén dobogóra állhatott még a Heart of Racing és a D’Station Aston Martinja (27-es és 777-es), a 46-os WRT BMW, amelyet Valentino Rossi is kormányoz, valamint a 60-as Iron Lynx Lamborghini.

Az erőviszonyok

Le Mansra fordulva a hypercaroknál az a legörömtelibb, hogy némely csapatoknál úgy érezni, még bőven van bennük potenciál. A Toyotának pedig a tavalyi vereség után – csak Le Mansban kaptak ki 2023-ban – nem kérdés, hogy javítania kell.

Az 51-es Ferrari volt az, aki megverte őket, tehát azt már láttuk, hogy fekszik nekik a pálya. Sőt, idén Imolában és Spában is nyerhettek volna, méghozzá erőből. De nem nyertek, ellenben a Porsche győzelemmel kezdte az évet, így per pillanat ők a legesélyesebbek. És nem csak a gyári autók, hanem a Jota, sőt a Proton is bizonyította, hogy kiváló tempóra képesek. Persze még a BoP közbeszólhat…

A GT-kategória valamivel egyértelműbbnek tűnik, de ha egy kellemes Porsche-BMW csatát a 24 óráson is láthatunk, nagy baj már nem lehet. És akkor még jönnek az LMP2-esek is, náluk pedig mindig van „darálás”.

A tavalyi Le Mans-i 24 órás verseny egészen fantasztikusra kerekedett, a mezőny pedig csak erősödött, úgyhogy minden joggal reménykedhetünk egy hasonlóan izgalmas hétvégében.

A teljes nevezési lista itt található, a világbajnokság állása pedig itt nézhető meg.

Esteban

Külsős cikkíró, motorsport rajongó.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb