Közút

Pont került a rendszám-ügy végére: itt az új formátum!

 

Sokáig ment a tanakodás, hogy mi lesz a magyar rendszámokkal, ha elfogyunk a karakterekből a 3 betű – 3 szám formátumban. Nos, a tegnapi Magyar Közlöny kidobta az új rendeletet (303/2021. (VI. 1.) számú, ha valaki érdekel). Lássuk, mi és mikor fog változni.

 

A formátum és a váltási pont

Aki esetleg abban reménykedett, hogy végre személyhez/lakcímhez kötött rendszám veszi át a stafétát, és egyet akár több autón is használhatunk majd, az gyorsan felejtse el. A hozzárendelési rendszer nem fog változni.

Az új formátum négy betűből és három számból áll majd. Ebből a négyből két-két betű külön tagozódik, közéjük ékelődik be a magyar címer.

Természetesen ékezetes magánhangzók ebben sem lehetnek, de a dz-t leszámítva nem találkozunk majd kétjegyű mássalhangzóval sem. Megmarad a kék hátterű EU-csillagkoszorú és a fehér H betű is.

Ez a formátum általános lesz, tehát a zöld és szürke táblák is így néznek majd ki – és megmaradnak a többszintű rendszámtáblák is. A formátumokról képi anyagot is tartalmaz a rendelet, ezeket láthatjátok a posztban.

 

Mikortól?

A rendelet 2022. július 1-től hatályos, innentől már ezt a rendszámot adják majd ki az illetékesek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy mindenkinek meg kell rohanni a kormányablakokat; a direkt váltás csak az újonnan forgalomba helyezett gépeket érinti, a többiek maradnak a régi rendszerben. Az átállás fokozatos lesz a teljes járműállományt figyelembe véve.

 

Speciális esetek

A szerveket is érinteni fogja a változás, bár velük kicsit engedékenyebb a rendelet, ugyanis ők felrakhatják a rendszámot másik járműre:

„…a Magyar Honvédség járműveire a HA, a rendőrség járműveire az RA, az Országos Mentőszolgálat járműveire az MA kezdő betűjelű, a NAV járműveire NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járműveire a BA betűjelű, különleges rendszámtábla szerelhető fel, ami a jármű forgalomból történő kivonása után e szervek más járműveire is felszerelhető. Az RA kezdő betűjelű rendőrségi rendszámtábla olyan szolgálati járműre szerelhető fel, amelynek külső kialakítása e szolgálati jelleget tükrözi.”

A taxik sárga rendszámot kapnak, az első két karakterük kötelezően „TX” lesz. Hasonlóképpen alakul az oldtimer formátum is, de az fehér marad, „OT” kezdéssel.

A diplomata rendszám a két betű-három szám-három szám rendszert követi majd, a két betű még mindig kötelezően CD, a háttér pedig ugyanúgy világoskék.

Az ideiglenes rendszámok „I” betűvel indulnak, ez egységesen váltja majd ki az eddigi E, M, P, SP és Z betűs rendszámokat.

 

Egyedi rendszámok

Ez az intézmény is adaptálódik az új szisztémához.

Ha ilyet akarsz, akkor 3-6 folyamatos betűjellel kell kezdődjön a rendszámod, ezt pedig 1-4 szám fogja követni (összesen 7 karakterből kell állnia ennek is). Az összes szám nem lehet nulla, tehát legalább egyet az 1-től 9-ig terjedő természetes számjegyekből álló skáláról kell kiválasztani.

 

Ha kérdésed, véleményed van az új rendszámról, oszd meg velünk a komment szekcióban.

Knightwish

Alapító, CEO, járműrajongó, wannabe firkász.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb