Közút

Nincs többé tűréshatár – 1 km/h pluszért is megbüntetnek

Minden álló és mozgó mérőegységnél megszűnik a tolerancia zóna

Nem vagyunk hírportál, de úgy éreztem, hogy ezt mindenképp le kell írnunk nektek. Már tudtuk, hogy érkezni fog egy változás a közúti sebességméréseknél, de a legtöbben – ahogy én is – félreértettük a változás lényegét. Mutatjuk, hogy valójában mire készülj.

 

Semmi nincs ingyen innentől

A megírásra az inspirált, hogy Óberling József rendőrezredes interjút adott a kreszvaltozas.hu-nak. A teljes cikküket itt érhetitek el.

Röviden: sok már sorstársammal együtt azt hittem, hogy a tolerancia zóna megszűnése csak a helyszíni bírságokat érinti.

A valóság ezzel szemben az, hogy minden mérési módszernél büntethetnek akár már 1 km/h-s sebességtúllépés esetén. Igaz, hogy ez még szabálysértési eljárás lesz, az objektív felelősség határa nem változik, viszont büntetést már ebben a zónában is osztanak.

 

Hogyan fog ez történni?

Kiragadtam egy részletet az interjúból, ami kielégítő választ fog adni a kérdésre:

„…A kismértékű sebességtúllépéseket szabálysértési eljárásban vizsgálják. Itt is megvan annak a lehetősége, hogy a szabálysértési hatóság az eljárás során azonosítsa a járművezetőt. Persze az intézkedéseink során arra törekszünk, hogy a helyszínen tegyünk pontot az ügy végére.

Az egyértelműség kedvéért nézzünk egy-egy példát! Mi történik, ha valakit 52 km/óra sebességgel mérnek be lakott területen 50 km/óra megengedett legnagyobb sebességhatár mellett, illetve akkor, ha autópályán 130 km/órás megengedett sebességnél 151 km/órával fut bele a „traffipaxba”?

Május 1. előtt az 52 km/óra mért értékből levontunk 3 km/órát, így a kapott 49 km/óra megállapított sebesség alapján nem követett el szabálysértést a járművezető, így nem is intézkedtünk. Ma – ennél a példánál maradva – a mért sebességen nem változtatunk, ezért a járművezetővel szemben szabálysértés miatt intézkedünk.

A 151 km/óra sebesség esetén május 1. előtt levontunk 3%-ot, igy a megállapított sebesség 146.5 km/óra lett. Ez a túllépés, ha nem történt megállítás, korábban nem volt szankcionálható. Ugyanakkor most a 151 km/óra sebességet nem csökkentjük 3%-kal, így ez a gyorshajtás már megállítás nélkül is, az objektív felelősség alapján bírságolandó 30.000.- Ft-tal.

 

Amit tehetünk

Annak érdekében, hogy se a te, se az én vérnyomásom ne szökjön még inkább az egekbe, nem minősítem a rendőrség eme magasztos döntését, viszont arra megkérlek, hogy terjeszd ezt az információt, hogy mindenki képben legyen, és ne ne fizessenek extra büntetéseket azok a vezetők, akik egyébként betartanák a szabályokat, csak nincsenek képben ezzel a korábban igen trükkösen megfogalmazott változtatással.

Köszi.

Knightwish

Alapító, CEO, járműrajongó, wannabe firkász.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb