Gaming

Olyan dolgot találtam, amiről mindenkinek tudnia kellene

Eltűnt Budapest projekt

Ez a portál nem kifejezetten fókuszál a videojátékokra. Nemrég azonban belefutottam egy cikkbe, amiben egy magyar fejlesztésű szoftverről írtak. Ez egy olyan program, ami hitelesen szeretné ábrázolni Budapest városának egy részét egy olyan korból, amire már nagyon kevesen emlékeznek. Csatlakoztam.

Balázs, az ötlet atyja egy nagyon korrekt, szerény srác. Szeret lépésről lépésre haladni – és marhára nem érdekli a rivaldafény. Azt szerette volna, hogy ez a cikk ne is tartalmazzon róla semmit, csak a játékról.

Nézzük, miről van szó.

 

Egy szó: hitelesség

„A múlt nem egy távoli, kopottas, fekete-fehér világ. A 80 évvel ezelőtti Budapest ugyanolyan valóság volt, mint amennyire az a mai napon is. Ma csak azokból a szögekből ismerhetjük a régi várost, amelyek ránk maradtak. Hogyan nézhetett ki olyan helyekről, ahonnan egy fotó sem készült? Milyen lenne, ha sok évtized múltán újra sétálni lehetne benne?”

Ha a ma embere keresni akar magának egy open world játékot, amiben különböző dolgokat csinálhat a fiktív karakterével a fiktív térben, szoftverek végtelen tárháza áll rendelkezésére.

Ám ez a játéktér az utolsó négyzetcentiig a lehető leghitelesebb mása Budapest belvárosának – a 30-as/40-es évekből! Ebben ép ésszel nehezen felfogható mennyiségű munka van, és meggyőződésem, hogy kuriózummá fogja tenni a játékpiacon – mi több, túl fog nőni a puszta játékszoftver fogalmán. Ez a világ létezett.

A korhű ábrázolás nem merül ki a fix objektumokban: az autók, a zenék, a karakterek ruházata, a rádiók híradásai, a szóhasználat mind-mind a korszak szellemét fogják idézni.

Már sima felhasználóként is oda lennék érte.

 

Az ötletgazda válaszol

Biztosan sok kérdés merült fel benned. Néhányra első kézből tudok neked visszajelzést adni.

Mi az elsődleges célja ennek a projektnek?
A végső cél egy valós eseményeken alapuló, fiktív cselekmények szerint zajló játék készítése, amely az 1930/40-es évekbeli Budapesten játszódik.

Miért az 1940-es évek a választott időszak?
Budapest eklektikus városmagjának súlyos sérülése ekkor következik be. A város pusztulás előtti állapotát interaktívan bemutatni. A bejátszásban az 1942-es állapot látszik, amikor már jobboldali közlekedésre tért át az ország. Ekkor kezdenek elterjedni nagy számban a fényképezőgépek a lakosság körében. Illetve már színes fotók is elérhetők ebből a korból. Szinte minden épület részletesen rekonstruálható.

Melyek azok az eltűnt épületek, amiket érdemes kiemelni?
Királyi palota, a belvárosi történelmi hidak eredeti állapota, fókuszban az Erzsébet híddal. Blaha Lujza tér, Nyugati tér. Pesti Duna-korzó, Duna-palota. Budán egész háztömbök tűntek el.

Milyen források, dokumentumok alapján készül a város?
Levéltári térképek, légi felvételek, tervrajzok, fotók, filmhíradók, esetleg újságcikkek.

Kikből áll az Eltűnt Budapest csapata?
2019 óta fejlesztem a játékot egy személyben, szabadidőben. Nagyon sok önkéntes segítséget kapok ezzel párhuzamosan: modellezés, videószerkesztés, történelmi tudás terén. Utóbbi hetekben sok felajánlott segítség érkezett, pl. programozótól, hangmérnöktől, szinkronszínésztől, forgatókönyvírótól, grafikustól, közlekedés szakértőtől.

Miért különleges ez a kezdeményezés?
Budapest összefüggően bejárható a főbb terei, útjai, hídjai mentén. Virtuális rekonstrukcióknak ilyen léptékű méretben (~20 km úthálózat) való megjelenítése ritkaságszámba megy külföldön is.

Milyen egyéb hasznosítása lehet a lemodellezett városnak?
VR megjelenítés, pl. Közlekedési Múzeumban 2019-ben volt is egy ilyen esemény, tervben van egy állandó kiállítás. Történelmi animációs filmekhez, távlatként akár élőszereplős filmekhez autentikus háttér. A Steindl Imre Programnak is küldtünk már illusztrációt, egy tervezett kupola rekonstrukciójukhoz.

Hol tart jelenleg a projekt, mik a következő lépések?
Megbeszélések zajlanak különböző cégekkel lehetséges együttműködésről, a pénzügyi háttér megteremtéséről: játék stúdió, történelmi animációs filmstúdió.

 

Mi köze ennek a bloghoz?

Jöhetne a kérdés, hogy tök jó, de mit is keres ez itt?

A válasz kézenfekvőbb, mint elsőre tűnik.

Ugyanis a hitelességhez nem elég a város. Talán már rá is, mi az, ami szinte az összes open world típusú játékban jelen van: a jármű.

Emiatt vagyok jelenleg benne elsősorban a projektben. Egyelőre nem akarok sokat elárulni, de annyit mondhatok, hogy a cél egyértelműen a márka-,  típus- és korhű közlekedési eszközök jelenléte a szoftverben. Ez szintén nem gyakori a műfajban, és ha meg tudjuk szerezni azokat a típusokat, amikre fáj a fogunk, akkor ez még tovább növeli majd a projekt értékét.

 

Részletek

A munka bizonyos részei nagyon kezdeti fázisban vannak. A történet, a konkrét részletek kidolgozása jelenleg is zajlik. Már van néhány horzsoló ötlet arra is, hogy milyen vasak lesznek, de ez még hadititok.

Nézd el nekem, hogy nem engedlek be a fejlesztői munka kulisszái mögé, de azt megígérem, hogy minden újabb hírt, ami publikus, itt elolvashatsz majd a játékról.

Nem titkolt célom, hogy a járműszektor felelőseként kicsit a médiában is felkaroljam a projektet. Jelen pillanatban a minél szélesebb nyilvánosság kulcskérdés.

Az indok egyszerű: hiszek benne. Kegyetlenül jónak tartom az ötletet, és bár óriási munkával jár, biztos vagyok benne, hogy üde színfolt lesz a szoftverpiacon. Ez valami olyan, amire büszke leszek – mi több, már vagyok is. Szerencsére nem vagyok egyedül ezzel: a csapat alakul, egyre növekszik a létszám.

 

Érdekelne?

Nagyon értékelném, ha kifejtenéd a véleményed akár az oldal, akár a Facebook/Insta/LinkedIn hozzászólások között, hogy lenne-e kedved kipróbálni a játékot, esetleg megvennéd-e, amikor piacra kerül.

Minden visszajelzés értékes számunkra, szóval nyilvánulj meg, amennyiben megteheted.

Mi több, ha úgy érzed, hogy érdemben hozzá tudnál tenni a játék fejlesztéséhez, akkor keresd fel az Eltűnt Budapest Facebook oldalát, és jelentkezz! Erre még lesz egy darabig lehetőséged.

 

Ahogyan még segíthetsz

Ezeken túlmenően megköszönném, ha követnéd is a játék fent megjelölt oldalát, ahol szintén első kézből értesülhetsz a hírekről.

Ha munkával nem, de bármilyen más módon támogatnád a játék fejlesztését, akkor az Eltűnt Budapest és a Racseblog elérhetőségein is megtalálsz bennünket, és megbeszéljük a dolgot.

És szurkolj, hogy ez a buli sikerüljön! Oszd meg a cikket, hogy minél több emberhez eljusson!

Innen folytatjuk.

Forrás
Eltűnt BudapestEltűnt Budapest Facebook

Knightwish

Alapító, CEO, járműrajongó, wannabe firkász.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb