Vendégposzt

Virtuális versenypályákon

Szerzők: Békés Balázs, Békés Szabolcs

A szimulátoros versenyzést , és eleve a virtuális, online térben történő sportot (eSport) még nagyon fogadják el önálló sportágként, hiszen ez számos ág esetében nem jár testedzéssel, például a Fifa nem igényel állóképességet és a Call of Duty-hoz sem kell napi 150 fekvőt lenyomni. Nyilvánvalóan egy szimulátoros versenyzőnek sincs szüksége egy valós autóversenyző edzettségére, hiszen itt nincsenek G-erők, a versenyző nyaka és felsőteste nincs kitéve annak, hogy súlya többszörösét megtartsa. Ennek ellenére majdnem 20 évvel ezelőtt, amikor az eSport még nem is volt létező fogalom, Michelisz Norbert, akit úgy gondolom nem kell bemutatni, szimulátoros képességeinek köszönhetően valós autóversenyzővé válhatott. De vannak kételkedők is, akik megkérdőjelezik a virtuális versenyzés értelmét, például Carlos Sainz, akit akkori csapattársa, Lando Norris, beszélt rá egy szett megvételére még 2019-ben, de a mai napig nem biztos benne, hogy ez segíti a fejlődését. Azonban Békés Balázs, a Kancsár Racing ( Kancsár Ferenc 2-szeres világbajnok) csapatának versenygokart-pilótája és Békés Szabolcs, (országos szintű Bérgokart versenyző) megpróbálnak egy objektív összehasonlítást adni, hiszen online is ott vannak a szeren, Nemzetközi szimulátoros bajnokok, a Békés Esport Racing Team pilótái.

Békés Balázs: véleményem szerint a szimulátorozás egyértelmű plusz, hiszen így a versenypályán előnybe kerülünk olyanokkal szemben, akik csak a versenyek előtt edzenek. Ezt nem csak én gondolom, számos pályaautó-versenyző felhívta a figyelmet a szimulátorozás fontosságára, hogy ne menjük messzire, például Max Verstappen, a Formula 1 2021-es világbajnoka. Ma már elismerték önálló sportágnak, és mivel ez több ember számára elérhető, sokan nézik a közvetítéseket, de az évek múltával is lesz egy réteg, aki nem tekinti az eSportot sportágnak.

Békés Szabolcs: A véleményem hasonló Balázséhoz; Az egyre modernebb szoftverek lehetővé teszik a reálisabb versenykörülményeket. Ezt igazolja az is, hogy a GT világbajnokságon az eSport már a beharangozóban is megjelenik, emellett előkelő helyet tölt be a sorozat YouTube csatornáján és weboldalán is. Nem utolsó sorban az új pályák hozzászokásához a kulcs a szimulátoros versenyzés. Itt, ha elmérnek egy kanyart nem kerül pénzbe a csapatnak, körülményeik hasonlóak a valódi világ körülményeihez. A versenyek lebonyolítása szintén könnyebb és pénztárcánkat sem terheli meg annyira.

Knightwish

Alapító, CEO, járműrajongó, wannabe firkász.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb