Tech

A verhetetlen versenyautó – második felvonás

Egyre kevesebb ember van oda az autózásért, de a Mercedes nevét talán még ma sem kell külön bemutatnom. Egyre kevesebb embert érdekelnek a műszaki érdekességek, de valamiért ezen a blogon mégis az ilyen témájú cikkeket olvassátok a legtöbben. Ennek és a saját hangulatomnak köszönhetően tárok elétek egy irományt arról az autóról, amely – hasonlóan a Brabham BT46B-hez – szintén nem talált legyőzőre versenypályán egész karrierje során. Lehetett volna hosszabb.

 

Proglógus helyett

Amikor gyűjtöttem az anyagot ehhez a cikkhez, az a fura gondolatom támadt, hogy bár mindig a tökéletesség, a győzelem az igazán elfogadható szenzáció az emberek számára, a motorsportban valahogy a hibátlan mérleggel rendelkező autókat nem igazán ismerik, talán csak az igazi fanatikusok.

Ennek persze az az oka, hogy a veretlenül visszavonult autók általában nem vettek részt túl sok versenyen. Még az 1988-as Formula-1-es szezon totális megsemmisítéséért felelős McLaren-Honda MP4/4 sem tudott minden versenyt megnyerni, mert Monzában végül egyik autó sem ért célba. Ez a járgány volt a legközelebb ahhoz, hogy az első olyan versenygép legyen, ami egy teljes éven át egyetlen futamgyőzelmet sem engedett ki a kezéből. Azóta sem jött ez össze, bár a Red Bull RB19 idén kellemetlenül közel jár hozzá.

Olyan autó viszont akad, amelyik mindig nyert, amikor elindult.

Bevallom, a Brabham BT46B sztoriját sem azért szeretem, mert azon az egy éles futamon, ahol bevetették, simán győzött, hanem mert fantasztikus műszaki barbatrükkökkel érték el a mérnökök, hogy az az autó tényleg legyőzhetetlen legyen. Ha még nem ismered a történetet, mindenképp ajánlom: itt elolvashatod.

A mostani autónk talán nem volt ennyire extravagáns, de annyiban mindenképp felér a fan car mellé, hogy ezt a gépet sem győzték le – és szintén nem rajta múlt, hogy nem versenyezhetett újra.

 

Gyenge német ellenállás

Az 1930-as évek Grand Prix korszaka rengeteg érdekes futamot tartogatott. Ezekből szemezgethetsz a Tazio Nuvolariról írt cikkünkben.

Ahogy a német gazdaság egyre inkább abszolút dominanciára tett szert Európában, Adolf ugyanezt szerette volna látni a különböző sporteseményeken is – ez alól főleg nem volt kivétel a motorsport, hiszen itt a technikai fölényüket is demonstrálhatták a Reich horogkeresztje alatt.

Ahogy telt az idő, az elképzelésből valóság lett: minden szezonnal egyre nyomasztóbbá vált a Mercedes és az Auto Union fölénye. Néha összejött egy-egy győzelem a szebb éveket is megélt olaszoknak, de ezek is kellemetlenül ritkulni kezdtek.

undefined
Még klasszikus orrmotor, de drabális méretben – a W25-nek csak az Auto Union tudott ellenfelet adni

A pusztító tempóra képes Mercedes W25 utolsó éveiben 4300 köbcentisre felfúrt sornyolcas, kompresszoros fenevad volt, karrierje végén közel 500 lóerős teljesítménnyel, ami akkor hihetetlenül soknak számított – ne feledjük, 90 évet mentünk vissza az időben. Ekkor még hosszú időn át a körmös traktorral verették őseink a földeken, 30 lóerővel.

Az Auto Union középmotoros szörnyetegei – mint például a Type D – szó szerint rettegésben tartották a versenypályákat

A motorsport vaskeresztjéért házon belül kellett harcolni a stuttgarti csillagnak. Az egyetlen márka, amely képes volt felvenni velük a küzdelmet, a szintén német Auto Union brigádja volt (egy keveset olvashatsz a cég létrejöttéről ebben a cikkben).

A 30-as évekre az akkor még Németország keleti régiójában székelő vállalat koncepciót váltott, és középmotoros Grand Prix autókat kezdett versenyeztetni. A Mercedesénél is hatalmasabb kompresszoros, előbb soros, majd V12-es, V16-os motorok hajtották ezeket a fenevadakat, szintén 500 lóerő körüli teljesítménnyel a háború előtt.

Noha nyilvánvalóan kevésbé voltak mozgékonyak a kicsi, másfél literes olasz autóknál, a hatalmas erőfölényüket a többnyire egyenesekből álló pályákon képtelenség volt kompenzálni.

Az ellenfelek végső elkeseredésükben egyszerűen elhagyták a kategóriát, és csak az eggyel kisebb Voiturette osztályban indítottak autókat – ennek később komoly jelentősége lesz. A Voiturette így megfelelt a mostani F2-nek, a nagy Grand Prix kategória pedig az F1-nek. Ez utóbbi a Merci és az Auto Union közös játszótere lett, pöröghetett a Deutschland über alles.

 

Ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor mandare qualcuno a quel paese

A Voiturette francia kifejezés, „kicsi autó”-t jelent. 1910-es években hozták létre a szériát, hogy azoknak a konstruktőröknek is teret adjanak a versenyzésre, akiknek nem volt pénzük kedvük az Alfa Romeóval, vagy a Mercedesszel összeakaszkodni.

A mögöttes filozófia ugyanakkor régebbre nyúlik vissza. Az egyik első érdemleges felismerés, hogy a lökettérfogat nem minden a versenypályán, 1911-ben esett meg a Francia Nagydíjon, ahol ugyan a Fiat batár S61-ese nyert a 10 087 köbcentis (hagyok időt, hogy megnézd még egyszer a számot) dupla motorjával, viszont a második helyen egy Bugatti T13 futott be a maga kis 1368 köbcentijével.

A német óriások azonban már közel sem képviseltek ekkora szélsőségeket, a műszaki fölényük szép lassan mindenkit térdre kényszerített, aki addig a Grand Prix szériában versenyzett.

1920-ra megváltoztatták a lökettérfogati szabályt: 750 és 1500 köbcenti között bármilyen motort építhettek a csapatok a kisebb osztályban. 1926-27-re az 1500-as Voiturette autók lettek a Grand Prix-autók – ez volt az Alfa Romeo sikerszériája a németek előtt -, a Voiturette 1100-ra lett korlátozva.

undefined
Az 53 lóerős Talbot Darracq 56-os1921-ből. Nehéz elképzelni, de végül a Voiturette-széria lett a mai Forma-1

A nagyok között azonban nemsokára feloldották a lökettérfogati korlátot, és ezzel kinyitották az ajtót a fent említett német duónak. A Voiturette-be folyamatosan érkeztek a csapatok a Grand Prix-ből, így ott visszaállították az 1500 köbcentis limitet.

Kezdetben többnyire a kisebb, kevésbé neves konstruktőrök vettek részt a bajnokságban mint az English Racing Automobiles (röviden ERA), az MG, az Austin, és az Amilcar – de ott volt például a Bugatti is.

A Maserati hamar lépett, és a németek korszakának kezdetén szinte azonnal leszánkázott a Voiturette-be. Nem úgy az Alfa Romeo.  Ezek a csökönyös digók a legutolsó pillanatig kitartottak. Valószínűleg úgy gondolták, hogy ha az utolsó olasz márka is elkullog a Grand Prix-ből, azzal hivatalosan is elismerik, hogy megsemmisítették őket a németek. Azt pedig soha, nincs az az isten.

Egészen 1938-ig szenvedett az Alfa, már évek óta úgy harcolva, hogy egyetlen Grand Prix bajnoki futamot sem tudtak nyerni, csak ott jutottak szóhoz, ahol a németek nem indultak el (ekkor még voltak versenyek, amelyek nem számítottak a pontversenyben). Végül aztán beadta az Alfa a derekát, és a reménytelenség határán túl végül mégis beneveztek a Voiturette szériába. Az Alfa Romeo és a Maserati is indított még autókat a Grand Prix futamokon ezt követően is, ám ennek már a benevezésen kívül semmi jelentősége nem volt.

 

Was du heute kannst besorgen, das verschiebe nicht auf morgen

Miközben az olaszoknak már pattanásig feszültek az idegeik a megtépázott önérzetük okán, a Mercedesnél egyre több ok volt az ünneplésre. Rudolf Caracciolával 1938-ban már másodjára győzték le az Auto Uniont, hiába szerezték meg a karikások még Tazio Nuvolarit is a kötelékükbe.

A W154 kivételesen jól sikerült, 1937-ben és ’38-ban is mindössze egy győzelmet engedtek át a földijeiknek.

Az Alfánál eközben próbálták magukat összekaparni, és úgy döntöttek, hogy ha már lekényszerültek a második ligába, csinálnak egy olyan autót, amivel legalább itt mindenkit lesöpörnek a pályáról. Ez lett az Alfa Romeo Alfetta 158/159.

Alfa Romeo 159 Formula 1 car
Hiába küzdött nagyon az Alfa, végül meghajolt a náci csodagépek előtt. Akkor még nem tudták, hogy ezzel később új ajtó nyílik meg, amin a legendás 158/159-essel gurulnak be

Livornóban vetették be először 1938-ban, ahol azonnal nyert Emilio Villoresivel a volán mögött, majd egy hónap múlva újra megismételte azt Monzában is.

Ez a járgány egy korszakalkotó műalkotás volt. A mindössze másfél literes, sornyolcas, Roots-fúvós motor 350 lóeróre volt képes, karrierje végén – ami 1951-ben következett be! – 425 lóerőt tudott.

41 Voiturette futamon indult összesen, ebből 37-et az első helyen fejezett be, ami önmagában is elképesztő adat.

Az autóversenyzés világában hamar híre ment a legyőzhetetlennek tűnő Alfettának – nem volt kivétel a Grand Prix bajnokság sem.

A Mercedes a sorozatos sikerei után egyébként is kezdett attól tartani, hogy nem talál magának motivációt, az Alfetta pedig egy újabb pattanás volt a náci megalománia seggén.

„Das ist ein großes Problem” – mondta a Max Sailer vezette mérnökgárda, és nekiláttak, hogy a spagettizabálók maradék kedvét is végleg elvegyék az autóversenyzéstől.

 

Csillag születik

Azt ugyanis semmi nem tiltotta meg a Mercedesnek, hogy a Grand Prix bajnoksággal párhuzamosan a Voiturette-be is nevezzen.

A nagyok között már bizonyított W154-et alapul véve elkezdtek építeni egy jóval kisebb, egyúttal sokkal mozgékonyabb autót, ami a W165-ös nevet kapta. Feltett szándékuk volt, hogy az üstökösként érkező Alfetta sikereinek egy csapásra véget vetnek vele.

A neuralgikus pont a motor volt. A Mercedes nem rendelkezett másfél literes versenymotorral, teljesen új konstrukcióval kellett előrukkolniuk. Az M154-es blokk egy nagyon kompakt, 90°-os hengerszögű V8-as lett, 254 lóerővel, ami messze alulmúlta az Alfa Romeo teljesítményét (a elvetemülteknek itt a gyújtási sorrendje is: 1-3-7-2-6-5-4-8).

A teljesítményhátrány jelentős részben a tapasztalat hiányából származott, Érdekesség, hogy mint nagyon sok versenymotornak akkoriban, ennek sem volt levehető hengerfeje.

undefined
A W154 jóval termetesebb volt, de kívülről is sok volt a hasonlóság

A hajtásláncban a Merga egyetlen előnye az ötsebességes kézi sebváltó volt az Alfa négy fokozatával szemben.

Adódik a kérdés, hogy mi okuk volt bízni a sikerben, ha ekkora hendikeppel indultak a motor miatt.

Talán nem volt bivalyerős a W165, cserébe viszont a korszak legmodernebb futóműve került az autó alá. Az első tengelyen abszolút független felfüggesztést találunk, méghozzá kettős keresztlengőkarosat, tekercsrugókkal és hidraulikus csillapítással.

Mercedes-Benz W165 - Chassis: 449547/2 - 2011 Goodwood Festival of Speed
A V8-as nem lett őserő, viszont rendkívül megbízhatónak biztonyult

A kettős keresztlengőkar általánosságban azt jelenti, hogy két háromszög (vagy trapéz) alakú kar tartja együtt a kereket és a kasztnit – a kerekekhez 1-1, a bódéhoz 2-2 ponton kapcsolódnak.

Nagy előnye, hogy a karok hosszával a tervezés során egész pontosan belőhető a kerékdőlés bármilyen terhelés esetén, ezzel maximális tapadási felületet tud biztosítani a futómű a kerekek számára. Hátránya, hogy hajtott tengely esetén komplikált a kialakítása, és hogy a nyomtáv a berugózással folyamatosan változik.

A negatívumok ellenére kijelenthető, hogy a motorsportban és a sportos közúti járgányok körében ma is meghatározó szerepet játszik.

undefined
A kettős keresztlengőkar ma is az egyik legminőségibb felfüggesztési forma

Hátul De Dion híddal megerősített torziós rudak feleltek a rugózásért, a csillapításért pedig a pilótafülkéből vezérelhető (!) hidraulikus lengéscsillapítók.

A De Dion híd egy merev rúd (általában inkább cső) az azonos tengelyen lévő két kerék között. Ez tulajdonképpen részben merevvé teszi az egyébként független kerékfelfüggesztést.

undefined
A De Dion híd magyarázata: a piros független felfüggesztést a kék cső teszi félig merevvé

Ez nyilvánvalóan egy kompromisszumos megoldás, hiszen nem minden esetben érdekünk, hogy a két kerék ne mozogjon teljesen függetlenül egymástól.

Akkoriban azt várták ettől a mérnökök, hogy kevesebbet fog elpattogni a hátsó kerék a bukkanókról, ezáltal többet marad a talajon – ez az első keréknél sem lényegtelen, de pláne fontos a hajtott hátsón. A kerék dőlésszöge, utánfutása és összetartása nagyon könnyen és függetlenül a másiktól beállítható.

Megléte azonban bonyolultabbá, nehezebbé és költségesebbé tette a W165 hátsó futóművét. Ha hátul is tekercsrugókat használtak volna, akkor extra Panhard- vagy Watt-rudazatra is szükségük lett volna – ezért váltottak torziós rudakra sima rugók helyett. Ez akkoriban messze nem volt triviális megoldás, a Száguldó Cirkusz még most sem szégyelli használni őket.

Ma már elképzelhetetlen, hogy egy F1-es autóban De Dion híd legyen, az akkori autóparaméterek mellett azonban annyira bevált az ötlet, hogy 1951-ben az Alfetta hátsó futóműve is megkapta.

1938-ban azonban még más volt a helyzet. A 158-as első futóműve egy függőlengőkaros (trailing arm) felfüggesztés, keresztirányú laprugóval és hidraulikus lengéscsillapítókkal. Ez messze nem számított annyira hatékonynak – és ugyanez elmondható az Alfetta hátsó egylengőkaros, független felfüggesztéséről is.

undefined
Kicsi a bors, de k*rvagyors

Egészen bizarr, de kijelenthető, hogy az Alfa Romeo azonnal múzeumi darabbá vált a Mercedes zajos tücske mellett. Hozzá kell persze tennem, hogy a W165-ös futóműtechnológiájában semmi új nem volt, ugyanis a W154 már évekkel azelőtt ugyanezt a kialakítást használta elől és hátul is.

Csakhogy a W154 motorja semmivel nem maradt el az Auto Union gépszörnyei mögött, sőt, leggyakrabban felülmúlták azokat. A W165-nek viszont közel 100 lóerós hátrányt kellett ledolgoznia a pályán az olasz csodaautóval szemben.

 

Technikai K.O. egyetlen ütéssel

1939-re, mindössze nyolc hónap leforgása alatt elkészült a kisebbik halálcsillag, összesen négy példányban. Ebből kettőt neveztek versenyre. Mindkettő volánját a csapat igazi nagyágyúinak, Rudolf Caracciolának és Hermann Langnak adták.

Az debütálás kapcsán végül Tripolira esett a Mercedes választása. Ez volt a nyitó futamok egyike, ráadásul olasz területen (ma már Líbiához tartozik), és a Merga 1937 óta nyerni járt oda, csak addig a W154-essel alázták a jónépet – azzal ’39-ben már egyébként sem indulhattak volna, mert kizárták a GP autókat a versenyről (ki tudja, miért). Tökéletes alkalomnak tűnt, hogy a saját hazájában gyalázzák meg újra az ismét reménnyel teli ellenfelet.

mellaha circuit map tripoli grand prix
A pálya nem feltétlenül kedvezett a W165-nek

Ahogy a legtöbb akkori Grand Prix-pálya, Tripoli sem bővelkedett kanyarokban. Az Alfának minden oka megvolt bizakodnia az erőfölényében. A vonalvezetés több mint 13 kilométer hosszú, néhány erősebb kanyart leszámítva tele padlógázas szakasszal.

1939. május hetedikén rendezték meg a nagydíjat, ahol az olaszok a Grand Prix-autók távollétében ismét az Alfa Romeo csodás 158-asának győzelmét várták.

A kvalifikációig nem igazán tulajdonítottak komoly jelentőséget a Mercedesnek, ott azonban már kiderült, hogy a futamon is számolni kell velük. Az időmérőt Luigi Villoresi nyerte meg egy Maserati 4CL volánja mögött, 3:41.80-as idővel. Hűen ábrázolja a pálya karakterisztikáját, hogy ez az idő 213.27 km/h-s átlagsebességet jelentett (hangsúlyozom, 1939).

Mögötte viszont felsorakozott az NSDAP két legújabb szeme fénye: Land 3:42.35-öt, Caracciola 3:43.13-at hozott, mögöttük pedig a Giuseppe Farina, Emilio Villoresi, Clemente Biondetti, Giordano Aldighetti alfettás kvartett, 2,3, illetve 4 másodperces lemaradásban a Mercikhez képest.

Váratlan kétségbeesés könyökölt ki a digók homlokán, hogy a mezőny két darab nemolasz tagja ott van az első háromban. Pedig az igazán kellemetlen élmények csak a versenyen érkeztek.

Miután Villoresi a Maseratival az első körben kiesett motorhiba okán, szabaddá vált az út az ezüstnyilak előtt. Összesen 30 autó, ebből 22 Maserati, 6 Alfa Romeo és 2 Mercedes vágott neki a viadalnak, ebből 18 esett ki idő előtt (13 Maserati és 5 Alfa Romeo). Vöröslött a rajtrács a tengernyi olasz géptől – csak a két Mercedes világított ezüst színnel.

Az egyetlen megmaradt Alfetta Emilio Villoresivel mindent megtett, hogy mentse a taljánok becsületét, de hiába a 100 lóerős fölény, hiába a tapasztalat, a Mercedes megállíthatatlannak bizonyult.

A 30 körös futamon Langot intették le elsőként, Caracciolával kettős Merga-győzelmet arattak. Villoresi majdnem 8 perc hátránnyal futott be a harmadik helyen, a Maseratikkal szemben pedig egy kávé+cigi kombó némi sziesztával is belefért volna mindkét németnek.

A W165 jött, látott, és győzött – a olaszok földjén, az olaszok szabályai szerint, a legnagyobb olasz ellenféllel szemben. Ennél többet Németország nem is kívánhatott volna.

Legalább akkorát flexelt ezzel a Mercedes, mint a mostani giga-merga-SUV tulajok az új E-Active Body Control futóművel.

 

Utóélet

A kissebbik Merci egy továbbgondolt motorral minden bizonnyal világmegváltó autónak bizonyult volna, és hosszú évekre eltűntették volna az Alfa Romeót minden kategóriából. Ezt azonban megtette helyettük a második világháború.

Mielőtt újra bevethették volna a W165-öt, Németország megkezdte első fegyveres hadjáratát Lengyelország ellen, így a német autóversenyzés a hirtelen, a csúcson megszűnt létezni egy időre.

A W165-öt soha nem láthatták újra versenyezni. A háború után 1946-ban Caracciolát meghívták, hogy induljon az autóval az Indy 500-on, de a svájci tulajok nem engedték ki az országból az autót, így a második, egyben lehetséges utolsó fellépést is lefújták.

Mercedes-Benz W165 - Chassis: 449547/2 - 2011 Goodwood Festival of Speed
Goodwoodban még láthatjuk száguldani

A sors iróniája, hogy az Alfetta 158/159 jóval hosszabb karriert futott be. A háború végeztével nyilván nem maradt túl sok lobbiereje a német motorsportnak, így könnyű volt elintézni, hogy az 1950-re megalakuló bagatell kis sorozat, a Formula-1 végül nem a Grand Prix, hanem a Voiturette technikai formuláját vegye át. És láss csodát, 1950 és 1951 F1-es világbajnoka, Giuseppe Farina és Juan Manuel Fangio egy-egy Alfetta volánja mögött szerezte meg a címet.

Egyértelmű, hogy sokkal sikeresebb autó volt az Alfa Romeo csodaszekere, és maga a cég sem áll tőlem távol. Ezt a cikket mégis a Mercedes W165-nek adtam, mert bár az autón kívülálló körülmények nem tették lehetővé a hosszú karriert, az igazi mérnöki csoda a Mercedes volt – és amikor összeakaszkodtak, nem volt kérdés, hogy ki a jobb.

Mercedes-Benz W165 - Chassis: 449547/2 - 2009 Retromobile

(A képek forrása: Wouter Melissen, Kinghtwish és Wikipedia)

 

Knightwish

Alapító, CEO, járműrajongó, wannabe firkász.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb